Tips - innan och efter ditt köp!

|14/02, 2022

Tips - innan och efter ditt köp!

När man skall välja en golfhandske är det alltid bra att fundera på vilken typ av handske man vill ha. Det finns lite olika typer och där vissa kanske passar just dig bättre. 

Vi på Golfvante har valt att endast saluföra läderhandskar då vi tycker att en golfhandske som är gjord i läder ger bäst känsla. Vi har också valt att endast tillverka dem av fårläder (Cabretta). 

Att tillverkar en äkta läderhandske av fårskinn tar normalt 40 dagar. Att sy ihop själva handsken är det lilla arbetet. Först hyvlas lädret till rätt tjocklek, sen genomgår den olika typer av mjukgörande processer samt färgning. 

De flesta handskarna hyvlas till en tjocklek på runt 0,5 - 0,6 mm. Lite generaliserat kan man säga att en tjockare handske är lite slitstarkare och billigare. Golfhandskar i vår ORIGINAL serie ligger normalt på 0,5 - 0,6 mm i tjocklek. BLACK och BLUE serien runt 0,5 mm. Golfhandskar i vår RED serie har en tjocklek på ca 0,4 mm. 

De flesta tourspelare föredrar en tjocklek på 0,4 - 0,5 mm. Tunnare läder ger en bättre känsla. Normalt föredrar även tourspelare att spela med vita handskar då de är lite mjukare. 

När du skall beställa en golfhandske är det bra att fundera på vad din handske får kosta och vad du vill få ut av den. Är du ute efter en slitstark vardagshandske som skall vara länge är inte en klassisk läderhandske något att rekommendera. Det finns många alternativ på marknaden som erbjuder väldigt hållbara golfhandskar som kan hålla upp till ett par säsonger. 

Anledningen till att nästan alla spelar med läderhandskar är att det är skönare och ger en bättre känsla. På Golfvante har vi lite olika alternativ som vi tror passar de flesta. 

Våra vardagshandskar finner du i vår ORIGINAL serie. Vår mest köpta handske heter CABRETTASOFT. Den har lite tjockare läder. Ett annat alternativ är VINTAGE. En något tunnare handske med lite bättre läder. Vill du vara ”snygg” på banan så rekommenderar vi vår BLACK serie. Nöjer du dig bara med det allra bästa skall du välja vår RED serie. Extra tunna handskar gjort i det allra finaste materialet.

En återkommande fråga är hur länge en golfhandske håller. Tyvärr är det omöjligt att svara på då många faktorer spelar in: 

 • Tjockleken på lädret
 • Hur man tar på sig och av sig sin golfhandske
 • Hur hårt man håller i klubban
 • Vilket grepp man har
 • Hur man förvarar sin handske
 • Väder och vind
 • Hur väl handen passar handsken
 • Med mera…

En golfhandske gjord i läder är en mycket ömtålig produkt och inställningen skall vara att det är en förbrukningsvara med relativt kort livslängd. Den har tunt skinn, den är perforerad på massor med ställen och till det är den sydd med hundratals stygn. Därtill skall skinnet vara så mjukt och följsamt som möjligt. Allt detta ger att man måste vara mycket försiktig. Det går med andra ord inte att ge golfhandskar en förutbestämd livslängd. Vill det sig riktig illa kan en handske gå sönder på det första hålet. 

Syftet med en golfhandske är att skydda din hand mot skav samt förbättra ditt grepp. När handsken sitter perfekt blir lädret som ett extra lager hud. Den motverkar då skav och stress mot din hand. Dess stora svaghet är dock att den klarar drag och stress på längden mycket dåligt. Här får man som användare vara mycket försiktig… 

Den absolut vanligaste anledningen till att en golfhandske går sönder i förtid är när man tar på sig handsken. Gör man det fort och ryckigt där hjälphanden greppar vid känsliga ställen kan den gå sönder. Det skall gå lugnt och smidigt till och hjälphanden skall grepp om så stor yta som möjligt, absolut inte vid sömmarna vid handleden. En bit längre upp - ovanför sömmarna och gärna på undersidan där kardborrebanden som knäpper din handske inte sitter - är alltid att rekommendera. 

En annan anledning till att handskar går sönder i förtid är att man använder en för liten handske. Att pressa in handen i en för liten handske kan förstöra den. Försöker man dessutom att knäppa den och till det vicka och knyta näven leder detta väldigt ofta till att handsken spricker. Är handsken för liten skall du byta till en större storlek ...  en golfhandske skall sitta perfekt!Tips från Golfvante!


 • Använd aldrig en handske som inte passar dig perfekt
 • Stoppa aldrig in handen i en handske du känner är för liten
 • Tjockare läder ger förutsättningar att din handske håller lite längre 
 • När du tar på din handske skall din hjälphand inte greppa vid sömmar
 • När du tar på dig din handske bör din hjälphand grepp om så stor yta som möjligt (gärna på undersidan)
 • När du tar på och av dig din handske gör detta varsamt
 • Tunnare läder ger normalt bättre känsla, men har normalt kortare livslängd 
 • Sist men inte minst viktigt, förvara din handske med kärlek


Följer du dessa råd ger du goda förutsättningar att din golfhandske kommer att hålla längre! 

/Team Golfvante